WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft er woensdag unaniem mee ingestemd een debat over een wetsvoorstel inzake de hervorming van de financiële sector te houden. Daarmee is een einde gekomen aan een dagenlange blokkade van de Republikeinse oppositie.

De Democratische meerderheid en de Republikeinse minderheid kwamen tot overeenstemming nadat de Democraten hadden gedreigd een nachtelijke sessie te houden om de Republikeinen onder druk te zetten.

De Republikeinen hebben naar eigen zeggen enkele cruciale concessies voor hun medewerking afgedwongen. De Senaat begint nu donderdagmiddag aan het debat.

De affaire rond de zakenbank Goldman Sachs gaf het hervormingsdebat een duwtje in de rug. Sinds de Amerikaanse beurswaakhond Goldman eind vorige week van fraude beschuldigde, klinkt de roep om een strengere regulering van het financiële systeem luider dan ooit.

Toezichthouder

In het wetsvoorstel van de Democraten staat onder meer dat er een onafhankelijke toezichthouder moet komen om de financiële sector, waaronder grote banken, in de gaten te houden. Zo moet een herhaling van de financiële crisis die eind 2008 uitbrak, worden voorkomen.

De Republikeinen zijn het ermee eens dat er een hervorming van de sector moet komen. Maar in het wetsvoorstel van de Democraten zien zij teveel overheidsbemoeienis. Waarschijnlijk zal het nog weken duren om tot een compromis te komen.

President Barack Obama zei in een reactie blij te zijn dat de Senaat zich nu eindelijk over het wetsvoorstel buigt. Maar hij waarschuwde dat hij zich tegen wetgeving zal verzetten als hij het gevoel heeft dat die te sterk is beïnvloed door lobbyisten die de belangen van Wall Street beschermen.