BERLIJN - De hulp die Griekenland nodig heeft om zich te ontdoen van de enorme schuldenlast, kan oplopen van 100 tot 120 miljard euro in de komende drie jaar. Dat zeiden Duitse parlementsleden woensdag na een onderhoud met Dominique Strauss-Kahn, de topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Strauss-Kahn weigerde daarop in te gaan. Wel zei hij dat snel een besluit nodig is over hulp aan Griekenland. De leiders van de eurolanden, de EU-lidstaten die de euro hanteren als munt, komen op 10 mei bijeen om de knoop door te hakken.

De eurolanden zijn bereid het noodlijdende Griekenland 30 miljard te lenen tegen een rente van ongeveer 5 procent, en het IMF wil daar 15 miljard bij doen.

Stabiliteit

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie zei woensdag dat de leden van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank vastberaden zijn om de stabiliteit van de euro te waarborgen.

Hij voegde eraan toe dat een herstructurering van de schuldenlast van Griekenland niet aan de orde is.

Griekenland heeft de grootste moeite met de voorwaarden die de Europese Unie en het IMF stellen aan de financiële hulp. Volgens de Griekse minister Andreas Loverdos van Arbeid kan zijn land niet akkoord gaan met de voorgestelde bezuinigingen en het snijden in de lonen.

Afwachten

Het ministerie van Financiën in Den Haag zei woensdag de besprekingen af te wachten die nu met de Grieken worden gevoerd. Volgens een woordvoerder is eerder afgesproken dat de eurolanden het eerste jaar voor maximaal 30 miljard aan hulp bieden.

Uit de onderhandelingen moet blijken of en hoeveel er verder nodig is. De Tweede Kamer is dinsdag telefonisch bijgepraat over de kwestie. Dat gebeurt volgende week donderdag weer in een besloten overleg; een dag later staat een openbaar debat gepland.