UTRECHT - Straatvegers in Den Haag mogen donderdag en vrijdag staken. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in Den Haag woensdag in het kort geding dat de gemeente Den Haag had aangespannen tegen AbvaKabo FNV en CNV Publieke Zaak.

De motivatie van de rechter volgt over enkele dagen, aldus een woordvoerster van de rechtbank.

De gemeente wilde met het geding de staking voorkomen. De bonden willen staken voor een betere cao. Den Haag vindt de staking onverantwoord omdat vanwege de Haagse KoninginneNach en de daarop volgende Koninginnedag veel rommel op straat komt, dat door de werkonderbreking blijft liggen.

De bonden noemen de overlast aanvaardbaar.

Teleurstellend

De gemeente Den Haag noemt de uitspraak ''teleurstellend'' en wil zo snel mogelijk met hulpdiensten rond de tafel om ''onveilige situaties te voorkomen''. ''Het is nu belangrijk dat partijen op een hoger niveau met elkaar rond de tafel gaan om tot een cao te komen'', aldus een zegsvrouw. 

Den Haag wil woensdag nog met de vakbonden overleggen over het omgaan met calamiteiten. De gemeente denkt aan het formeren van speciale calamiteitenteams.

Utrecht

Door de uitspraak van de rechter ziet het er naar uit dat tijdens Koninginnedag in drie grote steden de rommel niet wordt opgeruimd. Ook in Amsterdam en Utrecht hebben de bonden werkonderbrekingen georganiseerd.

De gemeente Amsterdam zag dinsdag af van een gang naar de rechter na overleg met de bonden. Die kortten hun aanvankelijke staking van een week in tot een dag. De gemeente Utrecht legde zich ook na overleg met de bonden neer bij de staking.

Aan het eind van Koninginnedag, in de nacht van vrijdag op zaterdag, gaan de medewerkers van de veegdienst daar weer aan de slag.