DEN HAAG - Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft woensdagochtend een petitie in ontvangst genomen tijdens een demonstratie van ambtenaren in zijn stad voor een betere cao.

De symbolische doodskist die de actievoerders voor de burgemeester hadden meegenomen, liet hij ongemoeid. In de petitie stonden de eisen die de ambtenaren hebben, zoals een loonsverhoging van 1,5 procent.

De overhandiging vond plaats op een podium voor de deur van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aanvankelijk zou de doodskist in het stadhuis aan 't Spui worden overhandigd, maar dat ging niet door.

Brandweerkazerne

De overhandiging van de petitie was het einde van de demonstratie, die eerder op de dag was begonnen bij de brandweerkazerne aan de Zamenhofstraat in Den Haag.

Vier- tot vijfhonderd mensen namen aan de actie deel, voor een groot deel brandweerlieden. De actievoerders liepen achter de doodskist door Den Haag en maakten een tussenstop bij het kantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Daar hielden ze een minuut stilte en en blies iemand de Last Post. De VNG voert de onderhandelingen namens de gemeenten.

Doodskist

In de loop van de ochtend kregen de actievoerders gezelschap van ambtenaren uit enkele andere steden, die met bussen naar Den Haag waren gekomen. De actievoerders liepen in rijen van drie achter de doodskist met opschrift 'rip cao 1-6-2009'.

De stoet werd onder meer begeleid door politie te paard. Het protest verliep rustig.

Ambtenarenactie