HILVERSUM - Het aantal presentatoren van de publieke omroep dat boven de Balkenendenorm verdient, loopt volgens de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) terug. De NPO wil het aantal veelverdieners binnen enkele jaren terugbrengen naar acht.

Dat liet de publieke omroep woensdag weten.

Eind dit jaar verdienen nog maximaal veertien presentatoren boven de Balkenendenorm, stelt de NPO. Eind 2009 waren dat er nog zeventien.

De organisatie stelt zich tot doel volgend jaar nog elf grootverdieners in dienst te hebben en in 2012 nog maximaal negen.

Uitzonderlijke gevallen

Sinds september 2009 geldt een nieuwe beloningscode voor presentatoren bij de publieke omroepen. De bekende gezichten mogen maximaal de balkenendenorm verdienen. Maximaal vijf tv-presentatoren en drie radiopresentatoren mogen in uitzonderlijke gevallen boven de norm uitkomen.

De grootverdieners moeten door de omroepen worden voorgedragen, de raad van bestuur van de NPO beslist. De beloning boven de norm wordt uit eigen verenigingsgeld betaald.

Dalende lijn

Volgens de NPO is met de introductie van de code een dalende lijn ingezet. ''Er is dan enige tijd nodig om op het gewenste aantal te komen. Vijf presentatoren hebben bijvoorbeeld een contract voor onbepaalde tijd met een omroep. Daar kunnen we niets aan doen.''

Bij de omroepbestuurders verdienen op dit moment drie personen meer dan de norm. Het gaat om de directeur van de NCRV (225.000 euro) en twee leden van de raad van bestuur van de NPO (203.000 euro en 204.000 euro).

De zogenoemde balkenendenorm is het salarisplafond dat is vastgesteld voor de publieke en semipublieke sector. Het gaat om een jaarsalaris van 176.000 euro.