HAARLEM - Supermarktconcern Ahold en zijn oud-topman Cees van der Hoeven hebben nog geen arbitrage laten plaatsvinden voor de bepaling van een afkoopsom. In maart zei Ahold dat een onafhankelijke partij moest bepalen wat de afgetreden topman mee moest krijgen, omdat beide partijen er niet uit leken te komen. Dat is nog niet gebeurd, aldus Van der Hoeven vrijdag.

Bescheiden glimlachend en met een rechte rug maakte hij in de rechtbank in Haarlem zijn rentree in de openbaarheid. Het was het eerste optreden van de oud-Aholdtopman sinds de crisis bij het supermarktconcern eind februari losbarstte. Vol zelfvertrouwen stond hij de massaal toegestroomde pers te woord in de gang van de rechtbank, maar veel wilde hij niet kwijt.

Hart

"Omdat het belang van het bedrijf voorgaat op mijn persoonlijk zaken", verklaarde hij zijn stilzwijgen. "Mijn hart ligt bij Ahold. Ik ga niet meedoen aan de polemiek rondom het bedrijf."

Over de oorzaken van de crisis bij Ahold hield hij dan ook zijn kaken op elkaar. Volgens Van der Hoeven zijn de boekhoudschandalen het gevolg van "allerlei omstandigheden". Wel zei hij zich "verantwoordelijk" te voelen."Het is vreselijk wat er is gebeurd." Over schuld wilde hij echter niet praten. Maar: "Ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken", klonk het ferm.

Pesos

De voormalige bestuursvoorzitter moest voor de rechter-commissaris in Haarlem getuigen in de oude twist rondom de overname van een Argentijnse tak van D&S, een Zuid-Amerikaanse supermarktketen. De Chilenen willen nog 45 miljoen dollar van Ahold omdat een deel van de overnamesom in pesos is betaald terwijl afgesproken was in dollars te betalen.

Volgens de toenmalige topman van D&S N. Ibanez zouden toplieden van Ahold, onder wie Van der Hoeven, garant gestaan hebben voor die betaling. Van der Hoeven ontkende echter zich direct met de zaak bemoeid te hebben. Volgens hem was de Argentijnse Ahold-dochter Disco de eerstverantwoordelijke en was die onderneming gerechtigd de dollar-betaling in pesos te doen.

Verhoor

Het ging vrijdag om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor. Dat is bedoeld om bewijsmateriaal te verzamelen voor een rechtszaak. Daar is nog geen besluit over genomen door D&S, maar volgens de Nederlandse juridische adviseurs van de Chilenen is na het verhoor van Van der Hoeven een zaak dichterbij gekomen. "Zijn getuigenis biedt aanknopingspunten voor ons", aldus woordvoerder J. Sodderland van advocatenkantoor NautaDutilh na afloop.

Het defintieve besluit tot een rechtsgang neemt D&S na het verhoor van Van der Hoeven's financiële rechterhand Michiel Meurs en oud-bestuurslid van Ahold Alan Noddle. Dat wordt in januari verwacht.

Vaker

Het was waarschijnlijk niet de laatste keer dat Van der Hoeven voor de rechter moet verschijnen. Zowel in Nederland als in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten lopen verschillende onderzoeken van beursautoriteiten en justitie naar de crisis rond Ahold. Van der Hoeven zei vrijdag dat hij nog niet is opgeroepen door de Amerikaanse justitie of de beurswaakhond SEC om mee te werken aan de lopende onderzoeken. Of hij in Nederland meewerkt aan het gerechtelijk vooronderzoek van jusitie wilde hij niet zeggen.