Griekse ambtenaren op 5 mei ook in staking

ATHENE - Griekse ambtenaren sluiten zich aan bij de algemene staking die voor 5 mei is uitgeroepen. De ambtenarenvakbond Adedy heeft dat dinsdag gezegd.

''We sluiten ons aan bij de mobilisatie op 5 mei'', zei een vakbondswoordvoerder. De grootste Griekse vakbond voor de particuliere sector GSEE had eerder opgeroepen tot de 24-uursstaking op 5 mei tegen de bezuinigingsplannen van de regering en de ''neo-liberale chantage'' van de Europese Unie en het IMF.

''We willen een blokkade tegen de eisen van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF die de economische rechten van werknemers vernietigen'', aldus de oproep. Bij de twee vakbonden zijn in totaal 1,3 miljoen werknemers aangesloten.

Staakprotesten

De laatste maanden zijn in Griekenland al meerdere stakingen en straatprotesten gehouden tegen de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen van de regering om het begrotingstekort en de staatsschuld terug te dringen.

Noodleningen

De leiders van de eurolanden zullen waarschijnlijk op 10 mei een topontmoeting houden om te besluiten over noodleningen aan Griekenland.

De eurolanden hebben eerder aangeboden de noodlijdende Grieken 30 miljard euro te lenen tegen een rente van circa 5 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou daar nog 15 miljard bovenop doen.

Tip de redactie