NEW YORK - De Amerikaanse telecombedrijven BellSouth en AT&T praten over een fusie. Dat heeft de zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag gemeld op basis van informatie van ingewijden. Een woordvoerder van AT&T bestempelde het bericht als "speculatie".

Beleggers namen het nieuws echter wel serieus. De koers van AT&T steeg vrijdag op de effectenbeurs in Frankfurt bijna 3 procent ten opzichte van zijn slotstand in New York de voorgaande dag.

Geruchten over een fusie tussen de twee concerns doen al drie jaar de ronde. Twee maanden geleden liepen gesprekken op niets uit. BellSouth zou AT&T, Amerika's grootste bedrijf op het gebied van de lange-afstandstelefonie, willen overnemen. Het fusieconcern moet vervolgens onder de naam AT&T verder door het leven gaan.

De prijs die AT&T twee maanden geleden vroeg zou voor BellSouth echter te hoog zijn geweest. AT&T vroeg toen 26 dollar per aandeel, waarmee het totale overnamebedrag op 20,5 miljard dollar zou zijn uitgekomen, bijna 5 miljard dollar boven de beurswaarde.

Met 24 miljoen lijnen en een deze maand gepresenteerde kwartaalomzet van 5,7 miljard dollar is BellSouth is de grootste aanbieder van telefonie in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Het bedrijf zat samen met KPN in de Duitse telecomaanbieder E-Plus en verkocht vorig jaar voor 840 miljoen dollar zijn belang van 9,4 procent in KPN.

BellSouth is een van de bedrijven die zijn ontstaan toen AT&Tbijna twintig jaar geleden werd verplicht zich op te splitsen om zijn machtsmonopolie op de Amerikaanse telecommarkt te breken.

AT&T's positie is nog steeds sterk, vooral op het gebied van de zakelijke dienstverlening. Het concern heeft echter last van de felle concurrentie en het toenemend gebruik van mobieltjes en e-mail.