AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam stapt niet naar de rechter om een staking van de reinigingsdiensten op Koninginnedag te voorkomen.

Dat heeft een woordvoerder van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher dinsdag bekendgemaakt.

Vakbond Abvakabo FNV kondigde maandag aan dat de vuilnismannen en stratenvegers op 30 april 24 uur het werk neerleggen.

Aanvankelijk wilde ze meteen een hele week staken, maar daar zagen ze vanaf, omdat de kans groot was dat de rechter zo'n actie zou verbieden.

Volksgezondheid

De gemeente Amsterdam kan met de nieuwe plannen leven, onder meer omdat de vakbonden maatregelen nemen om grote risico's voor de volksgezondheid en de veiligheid te voorkomen.

Zo staan er calamiteitenteams van de reinigingsdienst paraat die in actie komen als dat echt nodig is. Ook beginnen de reinigers na afloop van Koninginnedag stipt om middernacht met het opruimen van de bergen troep die dan in de stad liggen.

Asscher

Waarnemend Lodewijk Asscher doet wel een beroep op feestgangers om hun rotzooi op Koninginnedag zelf op te ruimen, zo laat hij via zijn woordvoerder weten. Hij vraagt ze hun afval netjes weg te gooien en om spullen die niet worden verkocht tijdens de vrijmarkt weer mee naar huis te nemen. Op 30 april vieren elk jaar circa een half miljoen een feestje in de hoofdstad.

De Amsterdamse reinigingsdienst wil overigens vanaf 6 mei nog eens een week lang gaan staken. In die week begint onder meer de Giro d'Italia in de hoofdstad. De gemeente kijkt nog of zij die staking wel via de rechter probeert te verbieden.

Den Haag

Den Haag stapt dinsdag wel naar de rechter om te voorkomen dat de medewerkers van de gemeentelijke veegdienst donderdag 29 en vrijdag 30 april niet werken.

De GGD in Den Haag maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen als de straatvegers na Koninginnenach hun werk niet doen. Op deze avond voor Koninginnedag komen ongeveer 200.000 mensen naar de Haagse binnenstad.

Gebroken glas

''Het gaat dan niet alleen om de massa's afvalresten op straat. Maar je moet er ook niet aan denken wat er kan gebeuren als de drommen mensen op 30 april bijvoorbeeld in gebroken glas vallen'', aldus de GGD.

Het Haagse geding dient om 16.00 uur bij de rechtbank in de hofstad.