DEN HAAG - Den Haag wil dinsdag met een stap naar de rechter voorkomen dat de medewerkers van de gemeentelijke veegdienst donderdag 29 en vrijdag 30 april niet werken.

De vakbonden kondigden maandag aan dat Haagse gemeenteambtenaren van woensdag tot en met vrijdag ''massaal'' het werk zullen neerleggen voor een betere cao.

De gemeente Den Haag vindt een staking op 29 en 30 april onverantwoord omdat er dan na de 'Koninginnenach' en Koninginnedag te veel vuil blijft liggen.

De GGD in Den Haag maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen als de straatvegers na Koninginnenach hun werk niet doen. Op deze avond voor Koninginnedag komen ongeveer 200.000 mensen naar de Haagse binnenstad.

''Het gaat dan niet alleen om de massa's afvalresten op straat. Maar je moet er ook niet aan denken wat er kan gebeuren als de drommen mensen op 30 april bijvoorbeeld in gebroken glas vallen'', aldus de GGD.

De gemeente Amsterdam verloor vrijdag een kort geding om een staking van onder meer de reinigingsdienst op 30 april te laten verbieden. Het Haagse geding dient om 16.00 uur bij de rechtbank in de hofstad.