AMSTERDAM - De Nederlandse kantorenmarkt zal in 2010 nog geen duidelijk herstel laten zien. Dat verwacht de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gezien de aangekondigde bezuinigingen bij de overheid en het bedrijfsleven.

De meeste bedrijfsmakelaars die bij de NVM zijn aangesloten verwachten dit jaar meer leegstand, onverhuurbare kantoorruimtes en huurprijskortingen dan in 2009.

Dit stelt de organisatie op basis van een enquete onder 170 NVM-makelaars die actief zijn in de kantorensector.

Volgens hun gegevens zijn de huurprijzen van bestaande kantoren in 2009 met ongeveer 4% gedaald. De reële prijzen waren echter lager, door tegemoetkomingen in de vorm van huurvrije periodes of andersoortige 'incentives'.

Renoveren

Het totale aanbod aan leegstaande kantoorruimte steeg in 2009 met 30% tot 6,26 miljoen vierkante meter, of 13% van de totale voorraad kantoren in Nederland.

De NVM pleit voor het slopen of herbestemmen van met name de wat oudere kantoorgebouwen die al een paar jaar leeg staan, om de overmaat in het aanbod terug te dringen.

Daarnaast zal het helpen om minder nieuwbouw te plegen en bestaande kantoren te renoveren. De NVM merkt daarbij op dat in verband met de moeilijke markt al verschillende plannen voor de bouw van kantoren zijn geschrapt.

Nieuwe ruimte

In 2009 werd slechts 290.000 vierkante meter aan nieuwe kantoorruimte neergezet, waarvan 60% op voorhand was verhuurd. Van de leegstaande kantoorruimtes is 62% 18 jaar of ouder, en slechts 4% jonger dan twee jaar.

De huurprijs van nieuwe kantoren bedroeg vorig jaar gemiddeld 171 euro per vierkante meter, tegen 142 euro gemiddeld voor bestaande kantoren.