AMSTERDAM - De beleggers in Europa namen vrijdagochtend een afwachtende houding aan. Ze gebruikten het totale gebrek aan bedrijfsnieuws om uit te puffen na twee drukke dagen en zich op te maken voor de stroom kwartaalcijfers die volgende week loskomt.

Bekijk video:
Modem / Breedband

"Het is een beetje een jojo-beurs. Beleggers weten niet echt wat ze met deze dag aanmoeten. Het lijkt erop dat ze daarom maar afwachten op wat volgende week komen gaat", aldus een analist. Maandag komen chemieconcern DSM en postbezorger TPG met hun cijfers. Later in de week volgt onder meer ABN Amro.

In de rustige handel wist de graadmeter op Beursplein 5 een kleine plus te boeken. De AEX-index in Amsterdam noteerde rond het middaguur 0,76 punten hoger op een stand van 318,12 punten. Dat kwam overeen met een winst van ruim 0,2 procent. Ook het koersgemiddelde in Parijs stond tijdens de slappe ochtendhandel hoger: 0,3 procent. De graadmeter in Londen, de FTSE-100, kwam nauwelijks van zijn plek en in Frankfurt noteerde de DAX-index een min van 0,6 procent.

Handelaren met een optimistische blik leunden op het slot van Wall Street donderdag, waar de Dow-Jonesindex een kleine plus noteerde. Minder enthousiaste beleggers lieten zich leiden door de futures in de Verenigde Staten, die een negatieve stemming aangaven omdat Microsoft zich donderdagavond voorzichtig had uitgelaten over de toekomst. Microsoft blijkt vooral last te hebben van virusaanvallen via zijn software. Verkopers van het concern zijn daarom meer bezig met het helpen van klanten dan met het verkopen van nieuwe producten.

Op de beursvloer in Amsterdam schaarde Koninklijke Olie zich onder de verliezers. Het aandeel moest 0,8 procent terug, nadat ING de waardering van het olieconcern had verlaagd. ING reageerde daarmee op de tegenvallende kwartaalcijfers van Koninklijke/Shell Groep.

Ook ICT-dienstverlener LogicaCMG belandde in het rood. Het aandeel werd het slachtoffer van een verkoopronde onder technologieaandelen, die een dag eerder in Amerika werd ingezet.

Getronics

Automatiseerder Getronics bleef dit lot bespaard. Het wispelturige techaandeel voerde de AEX-index aan met een winst van ,8 procent. Getronics behoorde een dag eerder nog tot de 'bleeders' op het Damrak.

Bij de middelgrote fondsen moest KLM 1 procent inleveren. Na de cijferpresentatie een dag eerder is onder beleggers de vrees gerezen dat de overname door Air France nog wel eens een moeizame klus kan worden.

Euro

De euro noteerde in de ochtendhandel 1,1770 dollar. Dat was lager dan tijdens het slot van de handel donderdag, toen de euro ,1780 dollar waard was. Ten opzichte van het pond sterling noteerde de euro 0,6945.