BERLIJN - Duitsland stemt alleen in met financiële hulp aan Griekenland als de Griekse regering zich ook de komende jaren vastlegt op forse bezuinigingen.

Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zondag in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

Momenteel onderhandelen de EU en het IMF met de Griekse regering over de voorwaarden voor steun. ''Dat zowel de EU als Duitsland nog geen beslissing heeft genomen, betekent dat het antwoord nog altijd positief of negatief kan uitvallen'', aldus Schäuble.

''Dat hangt alleen maar af van de vraag of de Grieken de ingezette strikte bezuinigingskoers de komende jaren doorzetten. Dat heb ik ook tegen de Griekse minister van Financiën gezegd.''

Maatregelen

De Griekse regering heeft al plannen gepresenteerd om het overheidstekort dit jaar aanzienlijk terug te dringen en werkt aan maatregelen om binnen een paar jaar weer aan de Europese regels te kunnen voldoen.

''Dat is een absolute voorwaarde om toestemming te geven voor hulp'', zei Schäuble. ''Alleen dan kunnnen we ervan uit gaan dat de kredieten worden terugbetaald.''

Stabiliseren

Zijn Franse ambtsgenoot Christine Lagarde sprak vergelijkbare woorden tegen de Franse krant Journal du Dimanche. ''We willen de situatie stabiliseren. Maar dat weerhoudt ons er niet van streng te zijn, we zullen de resultaten kritisch moeten bekijken'', aldus de Franse minister van Financiën.

Lagarde wees erop dat Griekenland zich niet aan de Europese regels heeft gehouden. ''We hebben strengere controlemechanismes nodig om te voorkomen dat we in een bodemloze put vallen.''

Recht

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet zondag weten dat landen uit de eurozone in hun recht staan als ze alsnog besluiten geen toestemming te geven voor financiële hulp aan Griekenland.

''Elk lidstaat kan de hulp blokkeren'', zei de woordvoerder. ''Dat is hun recht als ze vinden dat het nog niet nodig is en de financiële stabiliteit van de eurozone niet in gevaar is.''

De eurolanden hebben Griekenland vorige maand een eerste hulppakket van 30 miljard euro aan noodkredieten in het vooruitzicht gesteld. Duitsland zou met ongeveer 8,4 miljard euro het grootste deel hiervan moeten opbrengen.