NEW YORK - Geruchten dat de kwestie rondom Enron geen uniek geval is geweest, zorgden dinsdag voor een gespannen dag op Wall Street. De licht positieve opening van zowel de Dow Jones- als de Nasdaq-index sloeg al snel om in een dalende trend die tot het einde van de handelsdag aanhield.

Dat het consumentenvertrouwen in januari weer verder bleek toegenomen, maakte beleggers weinig uit.

De Dow Jones-index dook uiteindelijk ruim 240 punten in het rood en eindigde op 9618,24 punten. Dat betekende een verlies van 2,5 procent.

De door technologieaandelen gedomineerde Nasdaq-index moest eveneens een flinke stap terug doen. Aan het einde van de dag kwam het verlies uit op iets meer dan 50 punten. Dat was een verlies van 2,6 procent bij een slotstand van 1892,98 punten.

Tyco

Veruit de grootste daler was het conglomeraat Tyco. Het aandeel moest zwaar boeten voor de verhalen over onzuivere praktijken rond een grote overname. De vrije val van de koers liet bijna 20 procent minder over van de waarde.

De meeste grote fondsen leden onder het negatieve sentiment, met de financials als hekkensluiters. De slechte stemming werd door analisten toegeschreven aan de angst dat Enron wellicht toch het topje van de ijsberg is.

Texas Instruments

Onder de technologiefondsen was Texas Instruments een spierwitte raaf. Terwijl de meeste IT-aandelen tot enkele procenten verloren, steeg de belangrijkste producent van chips voor mobiele telefoons met ruim 5,5 procent. Maandag presenteerde het bedrijf nabeurs een lager verlies dan verwacht.

Euro

De euro herstelde zich dinsdag iets ten opzichte van de dollar. Aan het einde van de handelsdag in Amsterdam noteerde de Europese munt 0,8640 dollar. Dat was al iets hoger dan op maandag. Na een dag handelen in New York steeg de euro nog een streepje verder naar ,8655.