WASHINGTON - De Amerikaanse federale politie heeft in twintig staten honderden illegale immigranten opgepakt die werkten bij Wal-Mart, de grootste winkelketen ter wereld. Dat heeft het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid donderdag gemeld.

In een verklaring van het ministerie staat dat de arrestaties deel uitmaken van voortdurende inspanningen die ervoor zorgen dat Amerikaanse bedrijven geen mensen in dienst hebben die niet zijn bevoegd om te werken in de Verenigde Staten. "Personen die de Amerikaanse immigratiewetten hebben overtreden door illegaal in de VS binnen te komen en te werken riskeren arrestatie en uitzetting uit dit land", verklaart het ministerie.

Wal-Mart heeft in een reactie laten weten dat meer dan driehonderd werknemers in 61 van zijn winkels zijn aangehouden en dat het zal meewerken aan het onderzoek. Volgens de winkelketen zijn de arrestanten leden van schoonmaakploegen die uit de nachtdienst kwamen en zijn zij aangetrokken via particuliere bedrijven. Een bron bij de politie meldde dat de illegale werknemers vooral uit Oost-Europa kwamen.

De gecoördineerde actie in de winkels van Wal-Mart was de derde in vijf jaar tijd. De eerdere waren in 1998 en 2001.