AMSTERDAM - Werknemers van de Amsterdamse reinigingsdienst hebben vakbond Abvakabo FNV nog niet het groene licht gegeven voor de aangekondigde staking in de week vanaf 30 april.

De besluitvorming is niet afgerond en het stakingsverbod dat de gemeente Amsterdam via de rechter wil afdwingen is daarmee prematuur. Dit zeiden de advocaten van Abvakabo FNV donderdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam.

De advocaten vertelden dat de exacte locatie en planning van de stakingsperiode onbekend blijft totdat vakbondsbestuurders maandag van hun achterban toestemming krijgen de staking door te zetten.

Pas daarna kan de vakbond de staking formeel aanzeggen.

Koninginnedag

De gemeente voorziet in de periode na Koninginnenacht van 29 op 30 april ''een enorme hoeveelheid rotzooi'' als de reinigingsdienst een week lang gaat staken. Volgens de advocaten van de gemeente neemt het opruimen van de afvalberg van Koninginnedag doorgaans drie weken in beslag.

De gemeente voorziet grote problemen als op de feestdag 225 werknemers van de reinigingsdienst het werk neerleggen. De staking en de vuilnishoop zullen volgens de gemeente leiden tot een verkeersinfarct in de stad en grote risico's voor hulpdiensten.

Giro d'Italia

De gemeente wil dat de staking wordt uitgesteld tot na de start van de Giro d'Italia. Volgens deskundigen kan de staking dan wel een week voortduren voordat er sprake is van een onverantwoorde situatie.

Ook de volksgezondheid zou in een gewone week zonder evenementen en feestdagen niet in gevaar komen door ophopend vuilnis.

Onderhandelingen

De vakbond gaf tijdens het kort geding aan dat de gemeente de staking nog steeds kan voorkomen of uitstellen tot medio mei door de vakbond in de CAO-onderhandelingen tegemoet te komen met een loonsverhoging en garanties voor werkgelegenheid.

''Dat voorstel ligt er nog steeds'', zei de advocaat van Abvakabo FNV donderdag.

De rechtbank doet vrijdagavond om zeven uur uitspraak.