ZEEWOLDE - De productie van de Zweedse autofabrikant Saab loopt volgens plan. De fabrieksorders zijn gestegen sinds de overname door het Nederlandse Spyker Cars in februari.

Dat zei bestuursvoorzitter Jan-Ake Jonsson van Saab op de algemene aandeelhoudersvergadering van Spyker donderdag.

Topman Victor Muller van Spyker zei dat hij voor de zomer een besluit wil nemen over het al dan niet handhaven van de notering aan de Amsterdamse aandelenbeurs.

Hij wil graag noteringen in Stockholm en in Londen, waar het aandeel naar verwachting meer zal worden verhandeld dan in Amsterdam.

Nieuwe modellen

Saab mikt voor dit jaar op de verkoop van 50.000 auto's. De productie moet uitkomen op 53.800 stuks, aldus Jonsson. De doelstelling steunt onder meer op de introductie van nieuwe modellen. De Saab 9-5 kan in inmiddels worden besteld, maar wordt pas eind mei officieel op de markt gebracht.

Begin 2011 zal de 9-4X volgen en in 2012 komt de 9-3. Ook kijkt Saab naar de ontwikkeling van een nieuwe compacte auto, de 9-1.

Verkoopniveau

Saab wil in zijn hoofdfabriek in het Zweedse Trollhättan terug naar het productie- en verkoopniveau van voor de crisis van ongeveer 100.000 tot 125.000 stuks per jaar, inclusief de 9-4X die in Mexico wordt gebouwd.

Muller zei dat Spyker nog denkt over de productie van een SUV, maar dat er nog geen beslissingen zijn genomen. ,,We zijn daarvoor nog geen vaste verplichtingen aangegaan met derden'', aldus Muller.