AMSTERDAM - Verdachten Danny K. en Remco V. in de fraudezaak rond vastgoedfonds Palm Invest zijn donderdag veroordeeld tot drieënhalf jaar celstraf. De rechter in Amsterdam acht bewezen dat honderden beleggers door hun toedoen voor vele miljoenen zijn gedupeerd.

De mannen mogen ook voor een periode van vijf jaar niet meer het beroep van financieel dienstverlener uitoefenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand vijf jaar cel tegen de twee. Volgens justitie hebben K. en V. tussen 2005 en januari 2008 beleggers opgelicht, die gezamenlijk voor ruim 31 miljoen euro aan obligaties kochten.

De beleggers dachten dat het geld zou worden belegd in onder meer vastgoed in Dubai. K. en V. hebben volgens het OM echter ongeveer 20 miljoen euro verduisterd.

Oplichting

De rechter acht bewezen dat de twee zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen, maar kan niet uitsluiten dat de mannen daadwerkelijk de intentie hadden het geld van beleggers te beleggen.

Met een deel van het geld is namelijk wel vastgoed aangeschaft. Ook is volgens de rechter niet helder geworden welk bedrag precies met oplichting is verkregen. Al met al kwam de rechter tot een lagere straf dan geëist.

Werkelijkheidszin

Beide verdachten stelden tijdens het proces de intentie te hebben gehad het geld van beleggers te investeren en dat de inval van de FIOD hen daarin heeft belemmerd. Deze redenering getuigt volgens de rechter van weinig werkelijkheidszin.

Ook hebben de verdachten, die veel geld uitgaven aan luxegoederen zoals privévilla's, auto's en boten, hun eigenbelang volgens de rechter vooropgesteld.

Traumatische ervaring

Bij haar oordeel maakte de rechtbank geen onderscheid tussen de twee verdachten. De rechter liet zodoende de traumatische ervaring van Danny K., die afgelopen jaar ontvoerd werd en zwaar mishandeld - niet meewegen. Ook speelde het geen rol dat op papier een aanzienlijk groter deel van het geld van beleggers naar vennootschappen van Remco V. stroomde, dan naar die van K., aldus de rechter.

Voor de gedupeerden is de veroordeling gunstig, zo laat advocaat Willem van Nielen namens de curator weten. K. en V. kunnen nu makkelijker aansprakelijk worden gesteld.