Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Shell verwacht forse stijging vraag naar gas

PARIJS - Energieconcern Shell verwacht dat de vraag naar gas in de komende twintig jaar gestaag oploopt en in 2030 met 50 procent is toegenomen ten opzichte van het huidige niveau.
Door ANP

Dat heeft Malcolm Brinded, in Shells bestuur verantwoordelijk voor alle olie- en gaswinning buiten Noord- en Zuid-Amerika, donderdag gezegd op een bijeenkomst in Parijs.

''We zien een jaarlijkse stijging van de vraag met 2 procent in de komende decennia. Daarmee komt de consumptie in 2030 op 4,5 biljoen kubieke meter per jaar'', aldus Brinded.

Pareltje

Vloeibaar aardgas (LNG) is volgens Brinded het pareltje onder de gassen. De vraag naar LNG neemt volgens hem sneller toe dan de vraag naar andere gassen, onder aanvoering van de snelgroeiende Chinese economie en toenemende interesse vanuit onder meer Europa, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit.

Om aan de vraag naar LNG te voldoen, moet het aanbod flink groeien. Nu neemt de capaciteit jaarlijks met 6 tot 8 procent toe. Brinded twijfelt er geen moment aan dat er meer gas kan worden opgepompt.

Hij haalde een rapport van het Internationale Energie Agentschap aan waaruit blijkt dat er voldoende reserves zijn om tweehonderdvijftig jaar gas te produceren. Daarvoor is de komende twintig jaar wel een jaarlijkse investering nodig van 20 miljard dollar.

Aanbevolen artikelen