DEN HAAG - De werkgevers en bonden in de schoonmaakbranche hebben overeenstemming bereikt over een cao voor de schoonmaaksector. Dat hebben werkgevers en bonden donderdag bekendgemaakt.

Woensdagavond laat werd overeenstemming bereikt in het al maanden slepende conflict.

Volgens werkgeversorganisatie OSB heeft de nieuwe cao een looptijd van twee jaar. De werknemers krijgen er per 1 juli dit jaar 1 procent bij en op 1 januari 2011 nog eens.

Op 1 juli 2011 komt er nog 0,75 procent bij. ''Eind 2011 krijgen de schoonmakers een eindejaarsuitkering van 0,75 procent'', aldus Rob Bongenaar, directeur van de grootste werkgeversorgsanisatie in de schoonmaak, OSB.

Taalcursus

Schoonmakers die met succes een Nederlandse taalcursus doorlopen in hun eigen tijd, krijgen 750 euro uit het scholingsfonds. ''De uitzendkrachten die gestaakt hebben, behouden hun werk'', meldde FNV-bestuurder Ron Meyer.

De FNV zorgt ervoor dat vakbondsleden en met name stakers een extraatje krijgen. De sector stelt een bedrag beschikbaar voor vakbondswerk en FNV Bondgenoten schuift dat door naar zijn leden. Die krijgen ongeveer 70 euro extra. Stakers kunnen volgens de bond rekenen op een eenmalige uitkering die kan oplopen tot 500 euro. ''Zij hebben een verbetering voor de hele sector afgedwongen; daar mogen zij voor beloond worden.''

Negende week

Schoonmakers die aan acties hebben meegedaan, zijn blij dat er nu een akkoord ligt. ''Dit is de negende week. We zijn blij dat er nu eindelijk een einde aan komt'', laat een van hen weten. Veel schoonmakers zeggen het respect dat uit de cao blijkt, belangrijker te vinden dan het hogere loon. ''Wij willen serieus genomen worden en dat is nu gebeurd.''

Drie schoonmaaksters van het UWV zijn ''moe van het staken en hebben zin om weer aan het werk te gaan". ''Maandag ga ik weer beginnen met werken gelukkig, morgen is het feest'', zegt een van hen.