AMSTERDAM - Volgens de vakbonden is de stemming onder personeel van  van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland (FBN) tot een minimum gedaald als gevolg van alle wijzigingen op de werkvloer.

Dit blijkt uit een peiling uitgevoerd door vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Dienstenbond en BBV onder ruim 1500 werknemers van ABN Amro en Fortis. 

Motivatie en moreel onder de werknemer van beide banken is zeer laag. Zij hebben geen vertrouwen in Zalm en het team dat zich bezighoudt met de integratie van ABN en Fortis. Het management scoort minder dan een vier in de peiling.

Score

Gemiddeld gaven werknemers van ABN Amro de situatie op de werkvloer een 5,5. Volgens de vakbonden scoorde de werksfeer bij Fortis nog lager.

Daarnaast geven de werknemers aan veel last te hebben van stress en hoge werkdruk, wat een onprettige werksfeer oplevert. Veel werknemers voelen zich in de steek gelaten door hun werkgever. Wij zijn een zinkend schip met medewerkers als ballast”, aldus een bankmedewerker.

Zorgen

Medewerkers van beide banken maken zich met name zorgen over de selectierondes voor nieuwe functies, uitvoering van het integraal sociaal plan (ISP), harmonisatie van de cao’s en de eventuele verhuizingen en overplaatsingen. Deze onderwerpen scoren cijfers tussen 4 en de 4,5 in de enquête.

Werknemers geven aan wel vertrouwen te hebben in collega's en directe leidinggevenden.