ALMERE - Zo'n 60 procent van de horecabedrijven leeft de CAO niet of deels niet na, zo heeft de FNV Horecabond dinsdag gemeld. Voornaamste problemen zijn de juiste uitbetaling en de registratie van uren. Ook blijkt het voor te komen dat ondernemers helemaal niets weten van de CAO.

De vakbond concludeert dit uit vragenlijsten die recent zijn rondgestuurd onder haar leden. "Ook bij looncontroles en spreekuren zien we dat meer dan de helft van de horecaondernemers de CAO niet goed toepast", aldus voorzitter M. Koster van de Horecabond.

De bond wil in de nieuwe CAO, die 1 juli moet ingaan, afspreken dat uitgebreider onderzoek wordt gedaan naar naleving van de CAO Horeca.

Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) reageert geprikkeld op de uitlatingen van de vakorganisatie. Het onderzoek kan volgens een woordvoerder nooit representatief zijn. "Het is enkel gehouden onder de eigen vakbondsleden en maar 6 procent van de 400.000 horecawerknemers is lid van de FNV Horecabond."

De KHN-zegsman zegt "teleurgesteld" te zijn in de bond. "We zijn enkele weken geleden juist begonnen met een gezamenlijk onderzoek en dan krijg je zoiets?" Hij beschouwt de uitlatingen daarom als "de gebruikelijke tromgeroffel en stemmingmakerij" voor de start van CAO-onderhandelingen.