DEN HAAG - De Koninklijke/Shell Groep heeft over het derde kwartaal een nettowinst op basis van geschatte actuele kosten van ,6 miljard dollar behaald. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van het vorig jaar. Dat heeft de oliemaatschappij donderdag bekendgemaakt.

Dit resultaat viel analisten tegen. Zij rekenden op een winst van 3,01 tot 3,5 miljard dollar.

Ook de omzet liet een duidelijke stijging zien. De Brits-Nederlandse onderneming zag zijn verkopen 12 procent stijgen tot 66,13 miljard dollar.

Over de eerste negen maanden steeg het aangepaste resultaat van het Nederlands-Britse concern met 53 procent naar 9,8 miljard dollar. Shell presenteert altijd aangepaste cijfers om die beter te kunnen vergelijken met vorig jaar. De nettowinst die het concern volgens de accountantsprincipes geeft kwam uit op 2,7 miljard dollar. Dat was nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Voor Shell zat de meevaller in de hogere olieprijzen. De prijs van een vat ruwe olie lag in het derde kwartaal hoger dan een jaar eerder. Dat kwam volgens het concern door een beperkt herstel van de Iraakse olie-export en productiebeperkingen door de OPEC. Verder was er afgelopen zomer in de Verenigde Staten sprake van lagere olie- en benzinevoorraden, precies in een periode dat vakantiegangers vaak de auto nemen.

De oliemeevallers zorgden voor een 22 procent hogere winst bij de divisie ontwikkeling en productie. Betere raffinagemarges resulteerden bij de divisie olieproducten in een winst van 880 miljoen dollar, 67 procent meer dan een jaar geleden.

Bij de divisie gas en elektriciteit kampte Shell met tegenwind. Dit bedrijfsonderdeel, de beoogde winstmotor voor de komende jaren, boekte met 65 miljoen dollar een 49 procent lagere winst. Het olieconcern moest 239 miljoen afwaarderen op InterGen, een gezamenlijke onderneming van Shell en het Amerikaanse Bechtel, en op Boliviaanse activiteiten.

Ook Chemie kampt met tegenwind. De divisie lijdt onder kleinere marges, hogere kosten en mindere verkopen. De winst kwam daardoor maar liefst 93 procent lager uit op 12 miljoen dollar.