AMSTERDAM - De beurzen in Europa zijn donderdag begonnen met flinke verliezen. Ze volgden sterke koersdalingen op Wall Street en de Japanse beurs. Bovendien werd de euro woensdagmiddag flink duurder ten opzichte van de dollar, waardoor de Europese export weer in de gevarenzone is terechtgekomen en de Amerikaanse winsten en omzetten van Nederlandse ondernemingen in waarde zullen dalen.

Bekijk video:
Modem / Breedband

In Amsterdam stond rond het middaguur de AEX-index op een verlies van 1,5 procent bij een stand van 317,12 punten. Daarmee leverde de graadmeter de koerswinst van de afgelopen twee weken weer in. De andere Europese beurzen deden het niet beter. De DAX-index in Frankfurt ging 1,1 procent omlaag. De FTSE-100 in Londen en de CAC-40 in Parijs volgden met een verlies van 1,4 procent.

Volgens analisten rekenden beleggers op goede winstcijfers voor Amerikaanse bedrijven. De koersen waren daarom in aanloop naar het cijferseizoen al flink gestegen, waardoor alleen tegenvallers nog de koers sterk in beweging konden krijgen. Dat gebeurde woensdag toen onder meer de farmareuzen Pfizer en Merck hun tegenvallende resultaten bekendmaakten.

Op het Damrak moesten donderdagochtend alle aandelen inleveren, maar met name de technologieaandelen liepen fors terug. Getronics, ASML en Philips sloten de rij met verliezen van 5,9 tot 3,1 procent. De Nasdaq sloot woensdag 2,2 procent lager. Bovendien kwam de Frans-Italiaanse chipmaker STMicroelectronics voorbeurs met een nettoverlies naar buiten en presenteerde Sony een sterke winstdaling.

Beleggers kregen in de loop van de ochtend ook nog tegenvallende derdekwartaalcijfers van Koninklijke Olie op hun bordje. Koninklijke Olie zakte daardoor verder in het rood naar een koersverlies van 2 procent.

Midkap

Onder de middelgrote fondsen in Amsterdam was de stemming niet veel beter. De MidKap-index verloor 0,9 procent bij een stand van ,12 punten. Onder de dalers bevond zich ook KLM met een verlies van 0,2 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte voorbeurs een onverwacht hogere nettowinst bekend, maar kreeg dus geen beloning.

Euro

De euro zette de stevige koersstijging van woensdagmiddag niet door. De Europese munt noteerde in de ochtend een koers van 1,1810 dollar, maar zakte later terug tot 1,1790 dollar. Woensdagmiddag was de koers in rap tempo ruim 1,3 dollarcent opgeveerd.