DEN HAAG - Leraren met een pabodiploma zijn gewild in het vmbo en in het praktijkonderwijs. Dat zegt het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) dat een onderzoek uitvoerde op scholen met vmbo en praktijkonderwijs en de resultaten hiervan donderdag bekendmaakte.

Volgens het SBO krijgen de docenten die zijn opgeleid voor het basisonderwijs in het vmbo en praktijkonderwijs veel waardering voor hun didactische kwaliteiten en leerlingenzorg.

Uit het onderzoek blijkt zelfs dat docenten met een pabodiploma het er beter doen dan tweedegraadsleraren.

Middelbare scholen mogen geen leraren meer in dienst nemen met alleen een pabodiploma als die docenten dat diploma na 1 augustus 2006 hebben gehaald. Deze docenten moeten een tweedegraadsbevoegdheid halen om in het voortgezet onderwijs aan de slag te kunnen.

Bevoegdheid

Twee derde van de leraren in het praktijkonderwijs, een onderwijsvorm voor moeilijk lerende kinderen, heeft alleen een pabodiploma. SBO-directeur Freddy Weima vindt dat het met deze resultaten voor de hand ligt dat alle leraren met een pabodiploma de bevoegdheid krijgen om op dit onderwijsniveau les te geven.

Volgens gegevens van het SBO werken 5600 leraren in het voortgezet onderwijs met een pabodiploma. Daarvan hebben 850 hun diploma na augustus 2006 gehaald.