MURRAY HILL - De Amerikaanse fabrikant van telecomapparatuur Lucent Technologies heeft voor het eerst in meer dan drie jaar weer winst geboekt. Vooral dankzij een harde reorganisatie, die het aantal werknemers met tweederde verminderde tot 36.500, bleef er in het eind september afgesloten vierde kwartaal van het gebroken boekjaar een winst over van 99 miljoen dollar tegen een verlies van miljoen dollar een jaar eerder.

Volgens bestuursvoorzitter Patricia Russo is de begin 2001 ingezette reorganisatie nagenoeg afgerond. Harde maatregelen waren voor Lucent noodzaak om te kunnen overleven na het instorten van de telecommarkt. In vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar zijn de uitgaven met in totaal 5,6 miljard dollar teruggebracht.

Positief voor Lucent was ook dat de omzet weer wat aantrok. Vooral buiten de VS deed de onderneming goede zaken. Daar steeg de omzet 7 procent tot 820 miljoen dollar. In de VS bleef die stabiel op 1,2 miljard dollar.

In het gehele boekjaar 2002/2003 was er nog een verlies van 770 miljoen dollar tegen 11,8 miljard dollar het jaar ervoor. De omzet zakte fors in, van 12,3 miljard tot 8,5 miljard dollar.