IJMUIDEN - Corus is verheugd dat Europees commissaris Bolkestein (interne markt) van Duitsland een einde eist aan het omstreden statiegeld op blikjes. Het Brits-Nederlandse concern en zijn collegafabrikanten van verpakkingsstaal missen door deze regeling maandelijks ongeveer 9 miljoen euro aan inkomsten.

Bolkestein noemt het Duitse statiegeld op blikjes en plastic flesjes in strijd met de interne markt. Nederlandse producenten van frisdranken bijvoorbeeld lijden er schade door. Duitsland heeft twee maanden de tijd om alternatieven te bedenken die ook voor buitenlandse fabrikanten werkbaar zijn. De heffing is zo, ingewikkeld dat winkeliers en consumenten op zoek gaan naar dranken in ander soorten verpakkingen, zoals karton of glas.

Corus heeft al vanaf de invoering, begin dit jaar, geprotesteerd tegen de Duitse heffing. Het bedrijf hoort bij de drie grootste fabrikanten van verpakkingsstaal in Europa. Corus noemt de regeling overbodig en duur omdat het blik eenvoudig met een magneet uit het verzamelde afval wordt getrokken en daarna geschikt gemaakt voor hergebruik.

De omzet in Duitsland van drankblikjes is dit jaar met 80 procent teruggelopen. Omgerekend betekent dat een derving van ongeveer 15.000 ton staal per maand, tegen een marktwaarde van ongeveer 9 miljoen euro.