UDEN ( ANP) - Ongeveer zeshonderd schoonmakers blokkeren sinds dinsdagochtend vroeg het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf CSU in Uden. Een hoogwerker zette twintig actievoerders op het dak van het gebouw, waar zij met spandoeken de aandacht vestigen op de actie.

Volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten, is niemand van het CSU-personeel het gebouw dinsdag binnengegaan. De schoonmakers voeren al weken actie voor een goede cao.

Zij richtten dinsdag hun pijlen op CSU omdat dit grote schoonmaakbedrijf ''dwarsligt'' bij de onderhandelingen daarover. De actievoerders in Uden komen uit het hele land. Zo zijn onder hen schoonmakers die werken bij Dow Chemical Terneuzen en sinds maandag staken.

Maandag hebben de vakbonden en werkgevers twee bemiddelaars gevraagd te proberen de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. Het zijn Keimpe Schilstra en Henk Strating, die allebei werken voor X-stra, een organisatie die zich bezighoudt met bemiddeling in arbeidsvoorwaardelijke conflicten.

Lager pitje

FNV Bondgenoten is niet van plan de acties nu op een lager pitje te zetten, aldus Meyer ''Er wordt al lang bemiddeld maar de werkgevers zeggen nog steeds niets te bieden te hebben'', zegt hij.

Volgens Meyer zijn de grote opdrachtgevers van schoonmaakwerk wel bereid een kostenstijging te aanvaarden. ''Toch willen de werkgevers geen cao afspreken.'

De bonden eisen in twee jaar tijd in totaal 4 procent meer loon. De werkgevers bieden 2,5 procent in twee jaar.

Geduld

Meyer wijst erop dat het geduld van de grote opdrachtgevers in de schoonmaakbranche opraakt. Vorige week noemden Schiphol en de NS de verschillen tussen de werkgevers en de vakbonden overbrugbaar. Schiphol-topman Jos Nijhuis zei toen dat het nu aan de werkgevers is om een stap te zetten.

De staking in de schoonmaak is inmiddels de langste sinds 1933. Ieder dag komen er stakers bij, zegt Meyer. ''De dynamiek is niet meer te stoppen.''