AMSTERDAM - De CNV-leden in de schoonmaakbranche hebben het cao-eindbod van de werkgevers afgewezen.

Dat blijkt uit een ledenraadpleging van CNV Vakmensen.

Onderhandelaar Jan Kampherbeek heeft de werkgevers een brief gestuurd, waarin hij aandringt op heropening van de onderhandelingen.

Irritatie

"De bal ligt bij de werkgevers", vindt Kampherbeek. "Met dit eindbod kunnen we niet leven. De werkgevers moeten zich realiseren dat het de schoonmakers ernst is. Ze zitten al ruim drie maanden zonder nieuwe cao, de irritatie neemt steeds verder toe."

Volgens Kampherbeek beginnen ook opdrachtgevers zich steeds meer te ergeren aan de houding van de werkgevers: "Het is voor iedereen het beste als er snel een goed cao-resultaat ligt."

Handreiking

Hoewel de CNV-leden met een aantal onderdelen uit het cao-eindbod kunnen leven, blijft de loonsverhoging het grootste struikelblok.

Kampherbeek doet de werkgevers een hAndrejking. "Wij hebben gevraagd om 2 procent loonsverhoging per jaar. Dus in een tweejarige cao moeten de lonen 4 procent omhoog. Wij zijn bereid om de loonsverhoging te faseren."

Kampherbeek denkt aan stapjes van telkens 1 procent, gedurende de looptijd: "Dan zijn de werkgevers tijdens deze crisisjaren iets minder geld kwijt, maar hebben de schoonmakers aan het einde van de looptijd toch een totale loonsverhoging van 4 procent opgebouwd."

Verantwoordelijkheid

Verder blijft de bond pleiten voor een sociaal duurzame aanbesteding, waarin ook de opdrachtgevers een grote verantwoordelijkheid hebben.

Kampherbeek: "Opdrachtgevers moeten zich realiseren dat ze niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rang moeten willen zitten. Ze kijken nu bij een aanbesteding van een schoonmaakcontract vooral naar de laagste prijs."

Het wordt hoog tijd dat  opdrachtgevers ook de belangen en het welzijn van de schoonmakers laten meewegen: "Dat is net zo goed hún verantwoordelijkheid."

Vlot

Vakbonden en werkgevers hebben twee personen gevraagd de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken. Dit heeft de werkgeversorganisatie OSB bekendgemaakt.

De bemiddelaars zijn Keimpe Schilstra en Henk Strating, die allebei werken voor X-stra, een club die zich bezighoudt met bemiddeling in arbeidsvoorwaardelijke conflicten.

''De CAO-partijen hebben een externe partij gevraagd de mogelijkheden voor een oplossing te verkennen en de bevindingen binnen een termijn van twee weken aan de CAO-partijen te rapporteren",' aldus een gezamenlijke verklaring van bonden en werkgevers.