AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa dobberden woensdagmorgen voort bij gebrek aan richting. Ze waren in afwachting van kwartaalcijfers van grote bedrijven. Ook Wall Street wees niet een bepaalde kant op: de Dow-Jonesindex moest dinsdag 0,3 procent terug, terwijl de Nasdaq juist 0,8 procent won.

Bekijk video:
Modem / Breedband

In Amsterdam leidde dat aan het einde van de ochtend tot een stand voor de AEX-index van 328,04 punten. Dat was een verlies van ,81 punt ofwel een kwart procent. Het noodlijdende Hagemeyer stond de hele ochtend bovenin de AEX. Het handelshuis kreeg een hogere waardering van een zakenbank en profiteerde daarvan met een plus van 3,5 procent op een koers van 2,67 euro. Ook dinsdag klom het aandeel al flink.

Fraaie winstcijfers die chipfabrikant Texas Instruments maandag nabeurs liet zien, straalden nog af op Philips. Het elektronicaconcern klom met 0,9 procent naar 22,79 euro. ASML bleef er neutraal onder. Het aandeel van de fabrikant van chipmachines, dat dinsdag meer liet horen over een nieuwe chipmachine, boekte een winstje van een eurocent op 13,78 euro.

Ook Heineken, waarvan de obligaties zeer in trek blijken, behoorde tot de winnaars. De bierbrouwer pakte een half procent op ,72 euro. Zakenbank Van der Moolen moest met 7,2 procent naar ,79 euro. Beleggers in de VS gaan de bank aanklagen wegens manipulaties in de effectenhandel. Dat kan leiden tot claims.

Midkap

In de MidKap toonde ASMI weer herstel. Dinsdag werd de toeleverancier van chipfabrikanten gestraft voor tegenvallende kwartaalcijfers, een dag later won het bedrijf 1,75 procent terug. KLM klom dankzij een hogere waardering van een effectenbank met 0,4 procent.

Op de andere Europese beurzen wist alleen Londen af en toe het hoofd net boven water te houden. De FTSE-index noteerde aan het einde van de ochtend 0,03 procent winst. Parijs verloor 0,3 procent en Frankfurt keek tegen een verlies aan van 0,6 procent. Veel beleggers wachten op nieuws uit de Verenigde Staten, waar later op de dag diverse bedrijven hun kwartaalresulaten presenteren.

De matte stemming had ook te maken met de hoge koers van de euro en vooral het mogelijke vooruitzicht dat de Europese munteenheid duur blijft. ECB-bestuurslid Vanhala deed daar eerder in Finland uitlatingen over. Volgens hem is een duurdere euro in het huidige economische gesternte niets bijzonders en vormt die ook niet de grootste bedreiging voor economisch herstel. Op de valutamarkt steeg de euro tot tegen de 1,17, maar daarna nam de Europese munt wat gas terug om uit te komen op 1,1675 tegen het middaguur. Dinsdag sloot de koers in Amsterdam op 1,1670.

Bedrijvennieuws kwam er met name uit Frankrijk. Op de Parijse beursvloer deed Renault het goed met 1,5 procent winst. De omzetcijfers van de Franse autofabrikant in het afgelopen kwartaal waren beter dan verwacht. Het Frans-Zwitserse uitzendconcern Adecco moest terrein prijsgeven, ondanks kwartaalcijfers die beter waren dan voorspeld. Het waren de voorzichtige prognoses die beleggers deden besluiten het aandeel weg te doen. Farmaciebedrijf Sanofi-Synthelabo stond in de CAC-index onderin met 2,3 procent verlies. De omzet die dit bedrijf in het derde kwartaal boekte was volgens sommige analisten lager dan verwacht.