NEW YORK - Het Amerikaanse Hewlett-Packard (HP), fabrikant van computers en printers, heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een pro forma winst per aandeel van 14 dollarcent geboekt. Dat is conform de verwachtingen van Wall Street De omzet bleef echter met 16,5 miljard dollar achter bij de gemiddelde verwachting van analisten. Die zaten in doorsnee op een omzet in het derde kwartaal van 16,7 miljard dollar.

Het concern maakte de cijfers dinsdagavond nabeurs bekend. Het aandeel van HP was op de New Yorkse beurs 4,3 procent lager gesloten.

Inclusief reorganisatiekosten en de kosten voor de acquisitie van branchegenoot Compaq eerder dit jaar en reorganisatiekosten leed HP in het derde kwartaal een nettoverlies van 2 miljard dollar ofwel 67 dollarcent per aandeel. Zonder die bijzondere lasten boekte het concern een nettowinst van 420 miljoen dollar ofwel 14 dollarcent per aandeel.

Omstreden overname

HP staat sinds de omstreden overname van Compaq onder zware druk van Wall Street om te bewijzen dat het in staat is om de kosten te drukken om de zwakte van de markt voor pc's, waarvan het de op een na grootste fabrikant ter wereld is, op te kunnen vangen.

Op dat gebied had het concern goed nieuws, door te verklaren dat het een voorsprong van één jaar heeft genomen op het kostenbesparingsprogramma. HP verwacht in 2003 2,5 miljard dollar te kunnen besparen en 3 miljard dollar in 2004. HP bevestigde bovendien de verwachtingen van analisten voor het vierde kwartaal, dat eindigt in oktober. Die komen neer op een pro forma winst per aandeel van 22 dollarcent en een omzet van 17,4 miljard dollar.