PARIJS - In de industrielanden heeft de fiscus in 2002 voor het tweede achtereenvolgende jaar minder van de koek opgeëist. Daarmee is de stijgende lijn in de belastingdruk van de voorgaande vijf jaar duidelijk omgebogen. De belangrijkste oorzaken zijn belastingverlagingen en de verslechtering van de economische situatie.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het geeft voorlopige cijfers voor 27 van de dertig aangesloten industrielanden. Alleen voor de Verenigde Staten, Australië en Japan waren geen gegevens beschikbaar.

De belastinginkomsten als percentage van het bruto binnenlands product (de totale waarde van de productie van goederen en diensten in een land) daalden vorig jaar in zestien van de 27 landen. Het gemiddelde voor de 23 Europese lidstaten ging omlaag van 39,4 tot ,0 procent en dat voor de vijftien landen van de Europese Unie van 41,0 naar 40,5 procent.

Nederland zit licht onder het EU-gemiddelde. De belastingdruk zakte vorig jaar verder van 39,5 tot 39,3 procent. In 1990 was het nog 43 procent. Koploper in de EU is Zweden met 50,6 procent in . Het wordt op de voet gevolgd door Denemarken (49,4 procent). Het laagst scoort Ierland met 28 procent. De Ieren zitten ongeveer op het niveau van de Verenigde Staten en Japan, die in 2001 percentages hadden van respectievelijk 28,9 en 27,3.