AMSTERDAM - Nederland moet van ongeveer zeshonderd pensioenfondsen naar honderd pensioenfondsen. Dat bepleitte directeur van De Nederlandsche Bank Joanne Kellermann zondag in Buitenhof.

Met minder pensioenfondsen is het volgens haar gemakkelijker deskundige bestuurders te regelen. Vorig jaar kwamen de fondsen als gevolg van de economische crisis in grote problemen.

Deskundige bestuurders hoeven volgens Kellermann niet meteen topbeleggers te zijn. "Het beleggen kunnen ze ook uitbesteden", legde ze uit.

"Het gaat erom dat je mensen hebt die weten hoe de financiële wereld in elkaar zit en dus ook kunnen controleren wat er gebeurt." Ook is het volgens Kellermann belangrijk dat die bestuurders onafhankelijk zijn.

Donner

Kellermann is het met demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) eens dat wijzigingen in het pensioenstelsel nodig zijn om het op de lange termijn gezond te houden.

Donner schreef woensdag in een Kamerbrief onder meer dat het pensioen dat mensen krijgen afhankelijk moet kunnen worden van de levensverwachting.

De voorlichting van de pensioenfondsen kan volgens Kellermann 'een stuk beter'. Zo denken nog veel Nederlanders dat ze na hun pensioen zeventig procent van het laatstverdiende loon krijgen, terwijl dat in de meeste gevallen niet zo is.