DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken is van maandag tot en met donderdag in Japan, na de Verenigde Staten de grootste economie ter wereld.

Tijdens het bezoek spreekt ze met ministers en gaat ze langs bij een flink aantal grote Japanse bedrijven, die ook in Nederland actief zijn.

Onderwerpen waarover de bewindsvrouw wil praten zijn onder meer innovatie, energie en het Nederlandse investeringsklimaat voor Japanse bedrijven.

Momenteel zijn er meer dan vierhonderd Japanse bedrijven actief in Nederland. Die zijn goed voor 27.000 banen. Het bezoek kan ertoe bijdragen dat die werkgelegenheid behouden blijft of zelfs wordt uitgebreid, licht een woordvoerder van de minister toe.

Mitsubishi

Van der Hoeven gaat langs bij Mitsubishi Chemicals, partner van het Nederlandse chemieconcern DSM op het gebied van onderzoek en technologie. Met Mitsubishi Heavy Industries (MHI) praat ze over conventionele energiecentrales en luchtvaart.

MHI bouwt in de Eemshaven een op kolen gestookte centrale. Eind vorige maand waren hiertegen nog protesten door milieubewegingen, die liever een klimaatvriendelijke centrale zien komen.

Canon

Technologieconcern Canon staat ook op de lijst. Dat bedrijf deed vorig jaar een bod op de Nederlandse printerfabrikant Océ en heeft inmiddels het leeuwendeel van de aandelen van de onderneming uit Venlo in handen.

Van der Hoeven zal ook spreken met minister Masayuki Naoshima van Economie, Handel en Industrie en met minister Ryu Shionoya van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie.

In 2009 bedroeg de handelsbalans tussen Nederland en Japan ongeveer 10 miljard euro. Binnen de EU is Nederland de tweede exportbestemming voor Japanse producten. Japan is na de VS de grootste investeerder in Nederlandse werkgelegenheid van buiten de EU.