Dertig procent van de adminstratieve lasten van in totaal één miljard euro, is vermijdbaar

DEN HAAG - De zorgsector kan 300 miljoen euro besparen op administratieve lasten. In totaal is met die lasten 1 miljard euro gemoeid. Dertig procent daarvan, oftwel 300 miljoen euro, zijn vermijdbare kosten.

Dat staat in het rapport dat de commissie-De Beer dinsdagochtend aanbiedt aan minister Borst van Volksgezondheid. De commissie komt met een hele reeks voorstellen om de administratieve lasten terug te dringen. Dat bespaart niet alleen veel geld, maar scheelt ook een boel irritatie, aldus de commissie.

Administratieve lasten zijn kosten die worden gemaakt om te voldoen aan de wetten en regels van de overheid. De meeste zijn een noodzakelijk kwaad, maar andere zijn onststaan door wildgroei en een gebrekkig besef van de kosten.

De commissie, die ruim een jaar geleden door minister Borst werd ingesteld, komt met een hele reeks voorstellen om de kosten te beperken. De sector kan meer gebruik maken van ict, systemen van eigen bijdragen kunnen eenvoudiger en de overheid moet meer steeksproefsgewijs controleren, aldus de commissie.

In de gezondheidszorg gaat in totaal ongeveer 40 miljard euro om.