SP wil postbedrijf TNT in overheidshanden

DEN HAAG - De SP wil dat de overheid een meerderheidsbelang in postbedrijf TNT neemt.

''Amper drie jaar na de dramatische overname van ABN Amro dreigt Nederland met TNT opnieuw een economisch cruciaal bedrijf te verliezen'', aldus Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP.

Volgens haar wederom onder druk van ''hijgerige aandeelhouders die uitsluitend in kortetermijnwinst zijn geïnteresseerd''.

Eerder deze week maakte een ruime meerderheid van de aandeelhouders van TNT duidelijk dat het postconcern zijn structuur moet aanpassen, omdat de investeerders meer invloed willen.

Wettelijke bezwaren

Gesthuizen stelde zaterdag dat er geen wettelijke bezwaren zijn voor de overheid om een meerderheidsbelang in het postbedrijf te nemen om de dienstverlening zeker te stellen.

De Europese regels staan volgens haar toe dat de overheid een eigen postbedrijf heeft.

Met de aankoop van TNT-aandelen zou de overheid volgens de SP ook aanvullende eisen moeten stellen aan bedrijven die opereren op de postmarkt, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Liberalisering

Volgens Gesthuizen heeft de ingezettte liberalisering van de post tot een chaos geleid. ''Door sommige straten lopen inmiddels vier postbodes van verschillende bedrijven. Dat kan alleen maar winstgevend zijn als diezelfde postbezorgers zwaar onderbetaald worden. Helaas is dat precies wat er gebeurt.''

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie