RIJSWIJK - Het effectenhuis Van der Moolen wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gedaagd. Het Amerikaanse advocatenkantoor Milberg Weiss roept beleggers op zich aan te sluiten bij een gezamenlijke aanklacht tegen het beursgenoteerde effectenhuis.

Volgens de advocaten heeft Van der Moolen aandelentransacties op de beurs in New York "gemanipuleerd" om er zelf beter van te worden, zo bleek woensdag op de website van Milberg Weiss.

Het kantoor beticht de effectenhandelaar uit Amsterdam ervan koop- en verkooporders van klanten niet tegen de beste prijs te regelen. Van der Moolen handelt ongeveer 15 procent van de omzet in gewone aandelen op Wall Street af.

Het effectenhuis is niet de enige beurshandelaar in New York die voor de rechter wordt gesleept. Ook concurrenten als Labranche en Goldman Sachs kunnen zich opmaken voor een strijd tegen een miljoenenclaim.

Milberg Weiss daagt de effectenhuizen voor de rechter nadat de Amerikaanse beurswaakhond vorige week had geoordeeld dat zij hun klanten voor tientallen miljoenen hebben benadeeld. Volgens de toezichthouder heeft Van der Moolen daaraan 35 miljoen dollar verdiend.

Milberg Weiss heeft naam gemaakt als advocatenkantoor dat namens beleggers een gezamenlijke claim neerlegt, ook wel een class action genoemd. Het kantoor heeft ook een groep ontevreden beleggers verzameld om supermarktconcern Ahold via de rechter aan te pakken.