FRANKFURT - Een nieuwe renteverlaging in de eurolanden is voorlopig onwaarschijnlijk. Dat valt op te maken uit uitlatingen van enkele kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB), die de hoogte van de rente bepaalt.

Otmar Issing, het Duitse lid van de ECB-directie, zegt in het tijdschrift Focus Money van deze week dat het monetaire beleid van de bank de basis heeft gelegd voor "veel sterkere groei" in de eurozone. Het lenen van geld in de eurolanden is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo goedkoop geweest. Het belangrijkste rentetarief, de zogeheten herfinancieringsrente, staat nu op 2 procent. Dit is het tarief dat de ECB in rekening brengt aan commerciële banken.

Het Finse bestuurslid van de ECB, Matti Vanhala onderstreept Issings woorden. Die zei bovendien dat de hoge koers van de euro geen sta-in-de-weg is voor economisch herstel. In een vraaggesprek in Finland noemde hij de koersbewegingen van de euro "volstrekt normaal" in de wereldeconomie zoals we die nu kennen.

Binnen het Europese bedrijfsleven wordt geklaagd over de dure euro omdat die niet gunstig is voor de export. De Finse fabrikant van mobiele telefoons Nokia sluit een daling van de omzet in het lopende kwartaal niet uit. De Franse autofabrikant Citroën heeft zijn winstprognoses voor dit jaar naar beneden bijgesteld, deels wegens de koersstijging van de euro.

Volgens de ECB is het voor de euro van groot belang dat de landen van de eurozone zorgen voor een sluitende begroting. De bank heeft daar al verscheidene keren op gehamerd. Volgens bestuurslid Vanhala is het van groot belang dat het vertrouwen in het economisch beleid terugkomt.

Frankrijk en Duitsland hebben momenteel begrotingstekorten die hoger zijn dan is toegestaan. Dinsdag kreeg Frankrijk van de Europese Commissie nog een jaar extra de tijd om zijn begroting op orde te brengen. Wel moet het land volgend jaar 6 miljard euro extra bezuinigen, waarvoor het niets voelt. De Fransen lijken te ontsnappen aan een miljardenboete.