DEN HAAG - Rabobank wil zijn aanwezigheid in China uitbreiden naar de hoofdstad Peking. Om de activiteiten in het land verder te kunnen ontplooien is het noodzakelijk dicht bij het regeringscentrum te zitten.

Dat zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank in een interview met Het Financieele Dagblad van zaterdag.

Rabobank heeft momenteel al vestigingen in de commerciële centra Sjanghai en Hongkong. Maar ''we willen dichter bij het vuur zitten'', aldus Moerland.

''Als je kijkt wat voor verschuiving er nu richting China plaatsheeft. Dat gaat maar door. Als je er met klanten spreekt, krijg je het gevoel dat we er meer kunnen doen. Alleen zullen we dat wel op onze manier doen, niet met geweldige stappen, maar stap voor stap uitbreiden.''

Volgens Moerland kan Rabobank Chinese klanten helpen toegang te krijgen tot voedselmarkten in bijvoorbeeld Brazilië en Afrika.

Soja

De Chinezen importeren steeds meer landbouwproducten zoals soja uit deze regio's. ''Onze filosofie is dat we overal ter wereld aanwezig willen zijn waar belangrijke handelsstromen van landbouwproducten zijn van productie naar consumptie'', aldus Moerland.

De topman verwacht dat de komende decennia steeds meer zaken te doen zullen zijn op ''agrifoodgebied''.

Netwerk

Voor Rabobank is het daarom belangrijk een goed netwerk in deze regio's te hebben.

Moerland: '' We willen ons versterken in onze corebusiness, dat wil zeggen onze markposities in het binnenland. En internationaal willen we ons agrifoodprofiel aanscherpen.''