EU klaar om Griekenland te helpen

BRUSSEL - De EU staat klaar om Griekenland te helpen als dat nodig is. Een woordvoerster van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd. ''We volgen de situatie zeer nauwgezet. We staan in nauw contact met de Griekse autoriteiten'', aldus de woordvoerster.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy onderstreepte vrijdag dat de EU-lidstaten die de euro hanteren, op elk moment bereid zijn Griekenland financieel bij te springen als aan de voorwaarden wordt voldaan.

Sarkozy zei dat volgens het Franse persbureau AFP na besprekingen met de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in Parijs. Ook die sprak geruststellende woorden. Hetzelfde deed EU-president Herman Van Rompuy in interviews met Europese kranten.

De EU-leiders kwamen twee weken geleden tijdens een top in Brussel overeen dat Griekenland zo nodig leningen kan krijgen van de andere eurolanden, mits het ook om hulp aanklopt bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Rust

De maatregel heeft tot dusver niet gezorgd voor rust op de financiële markten. Griekenland, dat worstelt met een torenhoog begrotingstekort, heeft steeds meer moeite om leningen te krijgen. Het moet daarvoor enorme rentetarieven neertellen.

De Griekse regering werkte dat zelf in de hand door enkele dagen terug te suggereren dat ze onder een gang naar het strenge IMF probeerde uit te komen.

Balkenende

Demissionair premier Jan Peter Balkenende zei na de EU-top dat eventuele steun niet in de eerste plaats bedoeld is om Athene, dat er zelf een financiële janboel van gemaakt heeft, uit de brand te helpen.

De EU-landen willen vooral voorkomen dat de euro door de Griekse problemen onder druk komt te staan.

De woordvoerster van de Europese Commissie onderstreepte vrijdag dat er op dit moment geen enkele reden tot zorg is over de stabiliteit van de euro.

BBB- beoordeling

Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn kredietbeoordeling voor Griekenland vrijdag verlaagd. Fitch noemde onder meer de voortgaande onzekerheid over de vraag hoe Griekenland zijn schulden gaat herfinancieren als reden.

De beoordeling van de door schulden geplaagde staat, ging van BBB+ naar BBB-. Dat is de laagste kredietstatus van alle eurolanden. Nederland heeft een AAA-rating, de hoogste beoordeling die wordt gegeven.

Het was de tweede verlaging door Fitch in relatief korte tijd. Sinds december moet Griekenland het stellen zonder een A-status. Als leningen van een land of bedrijf een rating lager dan BBB- hebben, betekent dit in feite dat ze gezien worden als niet-investeringswaardig.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie