AMSTERDAM – De productie in de bouw krimpt in 2010 naar verwachting met 7,1 procent. De aanhoudende afname van vraag en het slechte weer van de voorbije winter dreunen voorlopig door in de sector. Hierdoor ontstaan tekorten die bij financieel zwakke bedrijven tot faillissement kunnen leiden.

Ook in 2011 moet de bouwsector nog rekening houden met een nulgroei. Dit stelt het ING Economische Bureau in het vrijdag gepubliceerde kwartaalbericht bouw.

Bouwbedrijven verkeren door de recessie en de daaruit voortkomende afname van opdrachten al geruime tijd in zwaar weer.

De strenge winter deed daar nog een schep bovenop waardoor tachtig procent van de bedrijven problemen ondervond. Dat is het hoogste aantal in ruim tien jaar. Op sommige bouwplaatsen kon meer dan twee maanden niet worden gewerkt.

Kleine bedrijven

Alleen kleine bouwbedrijven weten zich nog enigszins staande te houden. Over heel 2009 is de omzet van bedrijven met minder dan tien werknemers met 0,2 procent gegroeid.

Kleine bedrijven leveren vaak onderaannemers. Hierdoor worden zij pas later in het bouwproces ingeschakeld en hebben ze ook pas later te maken met vraaguitval.