BRUSSEL - De Europese autoriteiten moeten snel iets doen om te voorkomen dat levensvatbare scheepsbouwers in Europa door de crisis kopje-onder gaan.

Ruim dertig regionale overheden, waaronder de provincies Groningen, Friesland, Zeeland en Zuid-Holland, luiden de noodklok voor de scheepsbouwindustrie, die zwaar wordt getroffen door de economische tegenwind.

Donderdagmiddag overhandigden zij een verklaring hierover aan Jerzy Buzek, voorzitter van het Europees Parlement. Europa moet volgens de overheden zo snel mogelijk met een noodprogramma komen dat scheepsbouwers ondersteunt.

De maatregelen moeten de tijdelijke vraaguitval opvangen en technologisch hoogstaande en competatieve bedrijven in de sector een steuntje in de rug geven, aldus de overheden.

Orders

Europa zou er volgens hen voor moeten zorgen dat er orders binnenkomen in markten waar behoefte is aan nieuwe, veilige en schone schepen.

Daarmee zouden de scheepsbouwers, de industrie eromheen, maar ook het klimaat enorm geholpen worden, menen de overheden.

Volgens de ondertekenaars worden de banen in de scheepsbouw ernstig bedreigd, als er geen nieuwe contracten binnenkomen voor de zomer van 2010. Ze verwachten dat daarmee de helft van de banen in de sector op het spel staat.