ROTTERDAM - Bij containeroverslagbedrijf ECT is donderdagmiddag op verschillende plekken het werk neergelegd. Dat liet bestuurder Niek Stam van FNV Bondgenoten donderdag weten.

De stakers, onder wie kraanmachinisten en mensen die aan de poort van het bedrijf staan, legden donderdag twee uur lang het werk neer voor onder meer een cao met minimumafspraken die moeten gelden voor alle overslagbedrijven in de haven.

ECT voelt niets voor een dergelijke overeenkomst. Later op de dag, vrijdag en maandag wordt ook gestaakt.

Op de bijeenkomst die het actiecomité donderdagmiddag tijdens de staking hield, kwamen volgens Stam ongeveer honderdvijftig mensen af. ''Dat zijn er veel. Bijna alle kranen op twee terminals van ECT lagen stil.'' ECT heeft in totaal drie terminals.

''In de derde terminal lag alleen maar een coaster'', aldus Stam. Coasters of kustvaarders zijn kleine zeehandelsschepen, die onder meer tussen Noorwegen en de Middellandse Zee varen.

Reeks

De staking, in gang gezet door het actiecomité ECT FNV Bondgenoten, was de eerste in een reeks van werkonderbrekingen als de vakbonden en het bedrijf er samen niet uitkomen.

De oude cao liep vorig jaar april af. Sindsdien waren de partijen in gesprek over een nieuwe overeenkomst. In december liepen die onderhandelingen stuk.

ECT liet donderdag weten best te willen praten over de nieuwe cao en een pensioenregeling, hoewel het bedrijf een sectorovereenkomst niet ziet zitten. ''Maar we willen wel de impasse doorbreken'', aldus directeur Jan Westerhoud van ECT.