UTRECHT - Brom- en snorfietsen varen wel bij de economische crisis en de hoge benzineprijs. Na het topjaar 2009 steeg de verkoop ook in het eerste kwartaal van 2010 fors.

De eerste drie maanden van dit jaar ging 7 procent meer nieuwe scooters over de toonbank dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Uit cijfers die brancheorganisatie Bovag en het bureau voor voertuigdocumentatie VWE donderdag presenteerden, blijkt dat de afgelopen drie maanden ruim 18.000 nieuwe brom- en snorfietsen werden geregistreerd.

Het totale park nadert de grens van 1 miljoen. Op 31 maart telde Nederland bijna 980.000 brom- en snorfietsen; ruim een kwart miljoen meer dan drie jaar geleden.

Goedkoper en geen files

Volgens Bovag kiezen steeds meer mensen voor de scooter, omdat het een veel goedkoper vervoersmiddel is dan de auto. Bovendien heeft de brommerrijder nauwelijks last van files.

Het populairste merk in het eerste kwartaal van 2010 was SYM, met een afzet van meer dan 2750 stuks, wat neerkomt op een marktaandeel van ruim 15 procent.

Op de tweede plaats volgt Piaggio met ruim tweeduizend verkochte scooters. Bijna 4 procent van de nieuwe brom- en snorfietsen is elektrisch aangedreven.