DEN HAAG - Stakende schoonmakers kloppen donderdag aan bij de regering om steun voor hun cao-actie. Samen met FNV-voorzitter Agnes Jongerius doen zij op het ministerie van Sociale Zaken een beroep op demissionair minister Piet Hein Donner.

Begin van de midddag leveren de actievoerders met hun kroost kindertekeningen af voor koningin Beatrix bij paleis Noordeinde.

Ook krijgen Tweede Kamerleden een brief van de schoonmakers.

Sommige schoonmakers zijn inmiddels al zeven weken in staking. Zij eisen niet alleen een hoger loon, maar ook een reiskostenvergoeding en betere opleidingsmogelijkheden.

Gesprek

Donner was graag het gesprek aangegaan met de actievoerders die plotseling bij hem op de stoep stonden volgens een woordvoerder van de minister. Donner heeft al eerder in de Kamer gezegd respect te hebben voor de schoonmakers en zich bezorgd getoond over hun kwetsbare positie.

Maar op het moment dat Donner een vergadering was uitgelopen voor de actie, waren vakbond FNV Bondgenoten en de schoonmakers alweer vertrokken. Een woordvoerster van de FNV-bond heeft daarvoor excuses aangeboden. Volgens haar moet het schema ''vrij strak'' worden gehouden om met zeshonderd actievoerders door Den Haag rond te kunnen trekken.

Brief

De schoonmakers moesten ''vrij snel'' weer door voor een afspraak met de parlementariërs om hen een brief te overhandigen. Deze brief is ook bedoeld voor de koningin.

De actievoerders hopen dat de brief samen met tekeningen van de kinderen van de schoonmakers bij Beatrix terechtkomt.

Oplossing

De werkgeverskoepel OSB vindt het belangrijk dat er een oplossing komt voor het slepende conflict, zei een woordvoerster donderdag. Maar de looneis van de bond kunnen de werkgevers niet betalen.

''FNV Bondgenoten zegt steeds dat het maar gaat om twee dubbeltjes per uur. Maar alles bij elkaar komt dat neer op 25 miljoen euro per jaar.''