ROTTERDAM - Werknemers van containeroverslagbedrijf ECT leggen de komende dagen op gezette momenten korte tijd het werk neer, als het aan het actiecomité ECT FNV Bondgenoten ligt.

Donderdagmorgen deelde het comité, waar werknemers van ECT en bestuurders van FNV Bondgenoten in zitten, pamfletten uit met daarop het stakingsschema.

De stakingen duren elk twee uur en vinden plaats op donderdag, vrijdag en maandag. Onderhandelaar Niek Stam van FNV Bondgenoten gaat ervan uit dat het lang kan duren. ''ECT houdt tot nu toe voet bij stuk en we zien dat niet snel veranderen.''

De partijen liggen overhoop over een nieuwe cao. FNV Bondgenoten wil een cao voor de hele sector, waardoor alle overslagbedrijven in de haven te maken krijgen met gelijke minimumvoorwaarden.

Gezelschap

De komende jaren krijgt ECT gezelschap van in ieder geval twee nieuwe terminalbedrijven. ECT voelt niets voor een dergelijke overeenkomst. Mochten de acties niet tot resultaat leiden, dan worden de stakingen langer, zo stelde Stam. Op 14 april komt het actiecomité weer bij elkaar.

Directeur Jan Westerhoud van ECT is verbaasd over de acties die op stapel staan. ''Wij vinden de acties niet in verhouding staan.''

Volgens Westerhoud wil ECT best praten over de nieuwe cao en een pensioenregeling, hoewel het bedrijf een sectorovereenkomst niet ziet zitten. ''Maar we willen wel de impasse doorbreken.''

Verrast

De afgelopen week legden werknemers op verschillende dagen al kort het werk neer, zonder tussenkomst van het actiecomité. ''We waren hierdoor aangenaam verrast'', aldus Stam. De werkonderbrekingen volgden op het aflopen van een ultimatum van de vakbond op 1 april.

De oude cao liep vorig jaar april af. Sindsdien waren de bonden en ECT in gesprek over een nieuwe overeenkomst. In december liepen die onderhandelingen stuk.

ECT is het grootste containeroverslagbedrijf in de haven van Rotterdam. De onderneming is eigendom van het Hongkongse conglomeraat Hutchinson Whampoa, dat wereldwijd grote belangen in havens heeft.