AMSTERDAM - Dierenwelzijnsnorganisatie Wakker Dier wil dat Nederlandse snackfabrikanten geen paardenvlees uit Latijns-Amerika (meer) gebruiken.

De organisatie liet dat donderdag weten, omdat uit undercoveronderzoek in Brazilië en Mexico zou blijken dat veel paardenvlees, dat verwerkt wordt in bijvoorbeeld frikadellen, hamburgers en kroketten, afkomstig is van ondervoede en mishandelde paarden uit Latijns Amerika.

Volgens Wakker Dier importeert Nederland jaarlijks 11 miljoen kilo paardenvlees met name uit Zuid- en Midden-Amerika. Of en welke Nederlandse snackfabrikanten gebruik maken van dat vlees, weet de organisatie niet.

''Uit de beelden die gemaakt zijn, blijkt wel dat het vlees naar Nederland komt. We vragen fabrikanten die er gebruik van maken, er mee te stoppen",' aldus een woordvoerder.

Tijdens de undercoveractie constateerde het team dat een groot deel van de paarden sterk vermagerd of ondervoed was, dat een deel van de paarden in veewagens met touwen wordt aangebonden, waardoor ze zichzelf ophangen als ze vallen en dat er paarden zijn die dagenlang op transport worden gezet in tropische hitte, met weinig of geen water.