EINDHOVEN - De benzineprijs is nog maar een dubbeltje verwijderd van de recordprijs uit 2008. Als de prijs van ruwe olie blijft stijgen, zal de hoogste benzineprijs ooit van 1,69 euro per liter snel in zicht komen.

Dit is de verwachting van consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de geactualiseerde brandstofprijzen registreert.

De prijs van lpg aan de pomp bereikte enkele dagen geleden al de hoogste prijs ooit van 0,74 euro per liter. Binnen anderhalf jaar is lpg bijna 50 procent duurder geworden.

Adviesprijs

De landelijke gemiddelde adviesprijs voor een liter ongelode benzine stond woensdag op 1,59 euro. ''Een benzineprijs onder de 1,50 per liter, het niveau van 2009, is voorlopig ver weg'', aldus Paul Selms van UnitedConsumers.

De benzineprijs is voor het grootste deel afhankelijk van de prijs van ruwe olie. Een vat ruwe olie noteert nu ongeveer 86 dollar. De recordprijs van 147 dollar dateert van juli 2008. Uit die tijd stammen ook de records voor brandstofprijzen. Het lpg-record uit die tijd is inmiddels gebroken.

Psychologische grens

''Met een verwachte ruwe-olieprijs van bijna 100 dollar per vat ruwe olie over één jaar komt een belangrijke psychologische grens in zicht. "

"Als die verwachting structureel blijkt, zal het dubbeltje dat de benzineprijs aan de pomp nog scheidt van de hoogste prijs ooit snel verdwijnen'', aldus Selms.

Diesel

De dieselrijders komen er nu relatief nog het beste van af. Een liter diesel kost 1,23 euro. Selms: ''We zitten daar nu nog 25 cent af van het prijsrecord (1,50 euro per liter) uit 2008. Dat heeft alles te maken met de beperktere vraag als gevolg van de crisis. De transportsector ligt nog behoorlijk op zijn gat.''