ATHENE - Experts van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn sinds woensdag in gesprek met de Griekse minister van Financiën. Bekeken wordt hoe het noodlijdende land fors kan snijden in zijn begroting. De delegatie van het IMF is van plan om twee weken in Griekenland te blijven.

Griekenland heeft het IMF uitgenodigd om advies te krijgen over zijn begroting. Daarnaast wil het land hulp bij de aanpak van belastingfraude, om te kunnen voldoen aan de begrotingsregels van de Europese Unie.

Minister George Papaconstantinou (Financiën) verwacht dat het IMF hem analyses en suggesties verschaft over begrotings- en belastingzaken, zei hij voor de aankomst van de delegatie.

Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy heeft woensdag in het Europees Parlement gezegd dat de EU er alles aan moet doen om een herhaling van de Griekse schuldencrisis te voorkomen.

Daartoe is niet alleen een betere begrotingsdiscipline nodig, maar ook meer economische coördinatie tussen de EU-landen.

Van Rompuy lichtte daar de resultaten van de EU-top van twee weken geleden toe. De regeringsleiders van de 27 lidstaten spraken af dat Griekenland in geval van nood leningen kan krijgen van de EU-landen die de euro hanteren, op voorwaarde dat het ook bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om steun aanklopt.

Europarlement

Het Europarlement is er niet gerust op dat de toezeggingen van de EU-leiders afdoende zijn. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann wees erop dat de situatie in Griekenland nog steeds zorgelijk is, gezien de onrust op de financiële markten.

Ook de liberale fractievoorzitter Guy Verhofstadt uitte forse twijfels over de gemaakte afspraken. Hij noemde het verkeerd dat gekozen is voor hulp van afzonderlijke lidstaten, in plaats van voor een EU-lening. ''De markten geloven niet in deze oplossing'', aldus Verhofstadt.

Begrotingstekort

Griekenland is in problemen gekomen door zijn veel te hoge begrotingstekort. Dat bedroeg vorig jaar volgens officiële cijfers 12,7 procent, ruim vier maal de toegestane EU-limiet.

Inmiddels circuleren er berichten dat het Griekse tekort in 2009 in werkelijkheid nog hoger was: rond de 14 procent. Eurostat, het statistisch bureau van de EU, komt binnenkort met nieuw cijfermateriaal.

Strategie

Van Rompuy ging in het Europarlement ook in op de economische strategie voor de komende tien jaar, waarover de EU-leiders het tijdens hun top eens werden. De EU-president onderstreepte dat daarbij ook een akkoord is gesloten over het terugdringen van de armoede.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende ontkende na de EU-top dat daarover concrete streefcijfers zijn vastgelegd.