DEN HAAG - Het financiële vermogen van de Nederlandse huishoudens is vorig jaar met 136 miljard euro toegenomen tot 865 miljard euro. Dit is de sterkste stijging ooit.

Dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In 2008 verdampte nog 236 miljard euro van het vermogen door de financiële crisis. Afgelopen jaar is daarvan ruim 57 procent weer terugverdiend.

Oplopende aandelenkoersen zorgden vooral voor herstel. Huishoudens zagen hun vermogen bij pensioenfondsen het meest stijgen. Het ging hier om een toename van 91 miljard euro. Ook de eigen aandelen stegen flink in waarde, met 26 miljard euro.

De financiële positie verbeterde ook doordat consumenten minder nieuwe schulden maakten.

Leningen

Opvallend is bijvoorbeeld dat de hypothecaire leningen per saldo maar met 19 miljard toenamen. Dit is het laagste bedrag sinds 1995.

Huishoudens hadden, ondanks de groei van hun vermogen, minder te besteden. Gecorrigeerd voor inflatie kon 0,2 procent minder worden uitgegeven dan in 2008. De sterk teruggelopen dividendopbrengsten en de gedaalde inkomsten van zelfstandigen hadden veel invloed op het beschikbare inkomen van de huishoudens.